Wat is polyester?

Polyester is een kunststof waar kleuren en afbeeldingen bijzonder fraai op uitkomen. Je kunt het bijna vergelijken met papier, zo wit en glad is de ondergrond. Polyester is een lichte, synthetische vorm van textiel die slijtvast is en makkelijk te reinigen. Doordat het zo licht is, kun je het wandkleed eenvoudig aan de muur bevestigen, bijvoorbeeld via spelden in het behang, punaises of 3M-plakstrips.

Bij ieder besteld wandkleed krijg je van ons standaard vier bevestigingsklemmetjes bijgeleverd die eenvoudig met een enkele hamertik in de meeste oppervlakken te slaan zijn. Ze laten zulke kleine gaatjes achter dat het bijna niet opvalt wanneer je ze weer verwijdert.

Polyester is een synthetische stof, wat wil zeggen dat dit een stof is die door de industrie zelf ontwikkeld is. Het is dus geen stof die je spontaan in de natuur zult aantreffen (tenzij iemand daar iets van polyester weggegooid heeft natuurlijk, maar dat is niet te hopen – en zeker geen wandkleed).

Er bestaan inmiddels vele soorten synthetische stoffen. Je kent waarschijnlijk ook wel de stoffen nylon en fleece, maar je komt ze overal in het dagelijks leven tegen – misschien draag je op dit moment zelfs wel een kledingstuk van kunststof zonder dat je dat wist. Als grondstof dienen vaak wel natuurlijke producten zoals aardolie, maar die worden dusdanig bewerkt dat ze als eindproduct totaal anders zijn. Vooral landen in het verre Oosten zijn heel bedreven in het bewerken van natuurlijke grondstoffen.

Slijtvast en kleurig

Kunstmatig geproduceerde stoffen hebben als voordeel vaak dat ze zo slijtvast zijn. Een sporttenue van twintig jaar oud ziet er dikwijls nog vrijwel hetzelfde uit als de dag waarop je hem kocht, ook al heb je hem inmiddels al honderden keren gewassen. En de kleuren zijn meestal ook nog net zo sprekend.

Dit geldt ook voor de wandkleden in onze shop. Op de stralend witte ondergrond polyster komen de kleuren van de afbeelding vaak kraakhelder uit wanneer ze uit de drukmachine komen rollen.

In de onderstaande korte video zie je hoe dat in z’n werk gaat:

Daarnaast voelt polyester heel zacht aan, het absorbeert nauwelijks vocht en het kreukt ook niet zo makkelijk. Mocht er toch een kreukje zichtbaar blijven, bijvoorbeeld door de verzending, dan is die er met een strijkbout simpel uit te krijgen om daarna nooit meer terug te keren.

Kortom, we wensen je jarenlang plezier met één (of meerdere natuurlijk) van onze kleden aan je muur, plafond, over je tafel, op je bank of op je bed!